Julgus = tugevus

Meeled ja keha, vaimne ja füüsiline, “mina ja sina” sooritus.

Minu viimase aja suurim taasleid on olnud julgus.
Küsisin endalt, kuhu see vahepeal mu elust kadus?
Kadus ära, sest mul sündisid lapsed ja pidin kellegi eest päriselt vastutama hakkama, ma läksin mehele ja pidin kellegagi päriselt arvestama hakkama, me ostsime oma kodu ja me pidime päriselt koostöisteks muutuma, tegin oma Pilatese stuudio ja ma pidin päriselt stabiilselt töötama ja raha teenima, hakkasin inimesi juhendama ja pidin päriselt aru saama, mida kõigi nende lootust täis inimestega peale hakata, hakkasin õpetajaid õpetama ja sain aru, et nad kujunevad minu näo järgi… Piltlikult öeldes hankisin ma endale väga palju peegleid, mis eredalt mind ennast peegeldama asusid.

Hakkasin selle peale aegamööda kartma, et teen palju vigu, et ma ei oska ega saa hakkama, et olen kehvem kui alguses uskusin end olevat. Mul oli hirm, mis tegi mu väga haigeks. Tänu oma haiguse tõsidusele hakkasin ma otsima teed sellest rägastikust välja. Nüüd, pärast juba mitmeid aastaid ravimist ja koostööd heade aitajatega leidsin taas julguse, sest ma saan aru, et ma tahan päriselt iseenda eest vastutada, päriselt iseendaga arvestada ja päriselt iseendaga koostöiselt tegutseda. Hirmuta. Vaevata. Valuta.  Kõigepealt tegeleda iseendaga, et olla hea teistega. Ja ma olen kogenud, et ka pere kõrval ja perega koos saab seda.

Selle kõigega paralleelselt ja jätkuvalt Pilatese treeninguid tehes kogesin hiljuti, et ma kuulen oma õpetajatelt just seda, mida soovin kuulda ja milleks valmis olen, teen seda, mida mu vaim on valmis mul teha lubama. Ja siis korraga – julgus! Tänu viimati taasleitud julgusele olen hakanud kuulma tugevuse mõistet, sest ma julgen pingutada. Päriselt pingutamine on läbi vaba liigutuse lõpuni sooritamine, meelte suunamine oma keha usaldamisele annab lihastele võimaluse kokku tõmbuda ja lõõgastuda, just nii nagu liigutus seda eeldab. Ja ma naudin taas liikumist. See on nii äge tunne!

Käin jooksmas. Taas, peale pikki aastaid. Ma tajun täna kohe ära, kui mul hirm tekib. Ma oskan seda vabastada, sest tean, et saan selleta paremini hakkama.
Ma käisin TMKK kammerkooriga laulmas ja esinesin nendega peale 27 aastat kooli lõpetamisest arvates. Laulmine on füüsiline tegevus ja ka selleks on võimalik end lukku panna, et hääl vabalt välja ei voolaks. Julgus aitas!

Ma olen siin, sest Pilatese treeningsüsteem on viimased 15 aastat mu kõrval olnud, minu sisse pugenud ja minust kinni hoidnud. Aitäh! Ma olen jälle julge ja saan üha tugevamaks.

Pärnu mnt 27, 10141 Tallinn
+372 5887 7301
pilates@kaisamarran.com